Папа: Уникати гордості, усвідомлюючи Божу любов

Опубліковано о. Олег Вчення

  Виголошуючи повчання під час загальної аудієнції, Святіший Отець вказав на важливість усвідомлення Божої любові, що допомагає усвідомлювати себе Його боржниками і, таким чином, долати гордість і зарозумілість стосовно Бога і ближніх.

  «Так само, як ми потребуємо хліба, ми потребуємо також і прощення», – цими словами Святіший Отець розпочав чергову катехизу про молитву «Отче Наш», зосередивши увагу під час загальної аудієнції в середу, 10 квітня 2019 р., на проханні: «Прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим» (Мт 6, 12).

Гордість фарисея й покора митаря

  За словами Святішого Отця, навіть, якщо ми намагаємося ніколи не відступати від добра, ми всі є дітьми Отця, якому ми всім зобов’язані. Проповідник додав, що найнебезпечніша вада християнського життя – це гордість. Горда людина вважає, що вона нічого не винна Богові, подібно до фарисея з євангельської притчі, який вважав, що вже досягнув досконалості. «Люди, що вважають себе досконалими, завжди критикують інших», – зазначив Папа, вказавши на протилежну постать митаря, який вважаючи себе грішником, покладається на Боже милосердя і «повертається до дому виправданий» (пор. Лк 18, 14)

Вдячність допомагає уникати зарозумілості

  «Існують гріхи, які видно, й гріхи, яких не видно, тобто приховані гріхи», – зазначив Наступник святого Петра, пояснюючи, що приховані гріхи непомітно вселяються в людське серце і найбільшим з них є зарозумілість, що віддаляє нас від інших і від Бога, бо ми вважаємо, що своєю досконалістю ми схожі до Нього.

  «Коли ми кажемо, що гріха не маємо, то ми самих себе обманюємо, і правди в нас немає» (І Ів 1, 8), – цитуючи Перше Послання святого апостола Івана, Святіший Отець наголосив, що всі ми маємо причину для того, аби бити себе в груди, подібно до митаря, бо ми є Божими боржниками, які багато отримали: життя, родину, друзів, дивовижний сотворений світ. І у важкі хвилини, за словами Папи, потрібно згадувати про те, що життя – це благодать, це диво, яке Бог створив з нічого.

Дивлячись на Розп’яття, усвідомлювати Божу любов

  Вселенський Архиєрей зазначив, що ми є боржниками також і тому, що ми самі не здатні любити, а лише за допомогою Божої благодаті. «Ніхто з нас не сяє власним світлом», – наголосив він, додаючи що перші християнські богослови, описуючи таїнство Церкви, вживали вислів «таємниця місяця» (лат. mysterium lunae): місяць не випромінює власного світла, а відбиває сонячне.

  «Якщо ти здатен любити, – пояснив він, – то це тому, що хтось інший, що існує поза тобою, усміхнувся тобі, коли ти був дитиною, навчаючи тебе відповідати усмішкою. Якщо ти любиш, то це тому, що хтось, хто є поруч, пробудив тебе до любові, допомагаючи усвідомити, що в любові полягає сенс існування».

  На завершення Папа Франциск наголосив, що вистачить поглянути на Розп’яття, щоб зрозуміти, що Бог першим нас полюбив, і що Його любов до нас є незрівнянно більшою від нашої.

Про Рух

Рух Світло-Життя заснований у Польщі слугою Божим о.Франциском Бляхницьким. Цей рух є одним з рухів віднови Церкви.
Рух є:

  • євангелізаційним
  • катехуменальним
  • рухом визволення людини

Контакти

Центр Руху Світло-Життя

вул. Чуднівська 1а

с. Корчак

обл. Житомирська

12421

Тел: 096-110-17-34

о. Олег Сартаков

Карта