Папа: Щоб провадити інших, слід спершу розпізнати власні вади

Опубліковано о. Олег Вчення

  Про Христові перестороги для провідників, покликаних розпізнавати добру дорогу та вести нею інших, роздумував Святіший Отець під час недільної зустрічі з вірними.

  Яким є той шлях, що йдучи ним, житимемо мудро? Ісус пояснює це в уривкові з шостого розділу Євангелії від Луки, який Папа Франциск коментував перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 3 березня 2019 року. Він звернув увагу на те, що поставивши запитання: «Чи може сліпий сліпого дорогою водити?» – Ісус підкреслює, що провідник не може бути сліпим і повинен добре бачити, тобто, «посідати мудрість», бо в іншому випадку може завдати шкоду довіреним йому людям.

Наслідувати Вчителя

  За словами Святішого Отця, Ісус хоче привернути увагу всіх тих, на кому лежить відповідальність або у виховній сфері, або обов’язок керувати – душпастирів, представників влади, законодавців, вчителів і батьків, «закликаючи їх усвідомлювати своє делікатне завдання та завжди розпізнавати правильний шлях, яким вести інших».

  Христос вказує на Себе як на приклад вчителя й провідника, за яким слід іти, зауваживши: «Учень не вищий за вчителя, але, вдосконалившись, кожний стане, як його вчитель». «Ці слова є запрошенням слідувати за Його прикладом і навчаннями, щоби бути надійними та мудрими провідниками. Згадане навчання зосереджене, насамперед, у нагірній проповіді», – підкреслив Папа.

Не бути лицемірами

  Як зауважив Наступник святого Петра, далі Христос закликає не були зарозумілими та лицемірами: «Чому бачиш скалку, яка в оці брата твого, а колоди, яка в твоєму оці, не помічаєш?». І дійсно, дуже часто, «легше та зручніше» побачити вади та гріхи інших, але без того, «щоб з тією ж ясністю» бачити власні.

  «Ми завжди приховуємо свої вади, навіть перед собою самими; легко, натомість, бачити вади інших. Спокуса полягає в тому, – зазначив Святіший Отець, – аби бути поблажливими з собою самими, але суворими з іншими. Допомагати ближньому мудрими порадами завжди добре, але коли помічаємо та виправляємо вади свого ближнього, мусимо також усвідомлювати, що й ми маємо вади. Якщо ж вважаю, що не маю вад, то не маю права осуджувати та виправляти інших».

Розпізнавати плоди

  А як можемо зрозуміти, чи наше око «не загороджене колодою»? Відповідь і на це запитання дає Ісус: «Немає доброго дерева, яке родило б поганий плід, ані поганого дерева, яке родило би добрий плід. Бо кожне дерево пізнається зі свого плоду». Цими плодами є діла, але також і слова, з яких «можна пізнати якість дерева». «У дійсності, хто є добрим, то виносить зі свого серця та зі своїх уст добро, а хто є лихим – виносить зло, вправляючись у найзгубнішій практиці серед нас, якою є нарікати, пліткувати та злословити про ближніх», – наголосив Папа, додаючи, що «з язика починаються війни».

  «Просімо підтримки й заступництва Пресвятої Марії, щоб іти за Господом цією дорогою», – підсумував Святіший Отець.

Про Рух

Рух Світло-Життя заснований у Польщі слугою Божим о.Франциском Бляхницьким. Цей рух є одним з рухів віднови Церкви.
Рух є:

  • євангелізаційним
  • катехуменальним
  • рухом визволення людини

Контакти

Центр Руху Світло-Життя

вул. Чуднівська 1а

с. Корчак

обл. Житомирська

12421

Тел: 096-110-17-34

о. Олег Сартаков

Карта